TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Hoofdkwartier 3rd Armored Division

Het gebouw achter het monument was van 2 tot 4 september 1944 het hoofdkwartier van "Spearhead", de Amerikaanse 3rd Armored Division. Dit monument herdenkt tevens de gesneuvelde Generaal-Majoor Maurice Rose.

De 3rd Armored Division kwam via Normandië Europa binnen in Juni 1944. Na een aantal veldslagen in Frankrijk waaronder de zware veldslag in Saint Lô, dicht bij Normandië rukte de 3rd Armored Division op richting Charleroi. De Frans-Belgische grens, waar dit voormalige hoofdkwartier slechts 3,5 km vandaan ligt werd op 2 september 1944 bereikt. Vanaf hier ging de route verder naar Luik, in Mons werd een groot aantal Duitse militairen gevangen genomen waarna de koers richting Duitsland ging. Slechts tien dagen nadat de eerste voet op Belgische bodem was gezet zette de 3rd Armored Division voet op Duitse bodem. De eerst volgende veldslag waar de 3rd Armored Division mee te maken kreeg was de bekende slag om het Hurtgenwald. Ook raakte de 3rd Armored Division betrokken bij de gevechten tijdens het Ardennen offensief.

In februari 1945 ging de opmars richting het Rijnland. Tijdens deze gevechten kwam op 31 maart 1945 de commandant van de 3rd Armored Division, Generaal-Majoor Maurice Rose om het leven. Hij kwam oog in oog te staan met een Duitse tank tijdens een rit in zijn Jeep. Hij wilde zich overgeven aan deze tankbemanning maar werd als vergissing door de tankcommandant doodgeschoten. Hij ligt als enige generaal begraven op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in Margraten. De andere Amerikanen die in de Jeep zaten werden door de Duitsers gevangen genomen.

In maart 1945 bereikte de 3rd Armored Division Keulen en maakte een verdere opmars richting Berlijn. Toen de divisie bij de rivier de Elbe kwam in Dassau zo'n 125 km voor Berlijn was de oorlog ten einde.
In totaal vielen er in de 3rd Armored Division tijdens de Tweede Wereldoorlog 2.540 doden, 7.331 gewonden, 95 raakte vermist en 139 werden gevangen genomen door de Duitsers.

Het gebouw is nu een rustoord voor minder validen, en verzorgingsbehoeftigen zoals mensen met Parkinson, Alzheimer en dementie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Johnny Raes

50.382013, 3.966077

Lees meer (5)