Atlantikwall - Batterie Mont Canisy

Op de heuvel Mont-Canisy, vlak achter Bénerville-sur-Mer, ligt de Duitse Mont Canisy batterij.
Vanaf de heuvel had men uitstekend uitzicht over de gehele baai van de Seine. De Duitsers bouwde de batterij (Widerstands Neste, Wn Vill 013), met zes plateaus die ieder werd voorzien van Franse 155 mm kanonnen.

In 1942 werd de batterij opgenomen in de Atlantic Wall als belangrijke schakel voor de verdediging van de baai van de Seine en Le Havre.
Het complex was voorzien van 250 meter tunnel stelsel, dat de 25 munitie en verblijf ruimtes met elkaar verbond. Als verdediging van het complex werden tobruks aangelegd voor machinegeweren en mortiervuur.

De geallieerden waren op de hoogte van de belangrijke functie van de Mont-Canisy batterij, waardoor zij vanaf 1943 de batterij vele malen hebben gebombardeerd. Deze bombardementen hadden een groot effect op de batterij, omdat de kanonnen in open stellingen geplaatst stonden. De Duitsers bouwden vanaf januari 1944 grote zware kazematten op het complex.

Door de hevige aanvallen van de geallieerden op de batterij, beschikte de batterij op 6 juni 1944 slechts over 4 kanonnen, waarvan er slechts twee daarvan in de kazematten bevonden. De overige kazematten waren zwaar beschadigd of konden nooit worden afgemaakt.

Tijdens de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944, startte de HMS Ramillies, Roberst en HMS Warspite met het vuren op de batterij vanaf zee. De batterij reageerde hierop met het vuren van salvo’s op de schepen. De schepen waren echter in het voordeel, vanwege het feit dat hun kanonnen een bereik hadden van 30 km, tegen 20 km van de kanonnen van de Monte-Canisy batterij.
Na enige tijd lukte het de geallieerden uiteindelijk om de kanonnen van de batterij uit te schakelen.

De Duitsers bleven tot 21 augustus 1944 aanwezig op de batterij, waarna zij uiteindelijk noodgedwongen zich terug moesten trekken.

Het complex is zeer fraai, vooral de tunnels onder de grond. Een rondleiding is aan te raden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Emile van Dun