TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Louis en Ewald Wolff

De plaquette in de Tuindorpschool herdenkt 2 joodse leerlingen die op 6 oktober 1944 in Auschwitz zijn vermoord. Louis was pas 15 jaar en Ewald 13 jaar.

Ter nagedachtenis aan onze schoolvrienden
Lodewijk Wolff
26-3-1929
Ewald Wolff
21-4-1931
geboren in Aurich, gevlucht naar Haren, gedeporteerd naar Westerbork, naast Theresienstadt, omgekomen in Auschwitz 10-6-1944.

Louis Wolff en zijn broer Ewald Wolff zaten van 1937-1941 op de Tuindorpschool op dit adres. De twee jongens woonden aan de overkant op 24473,Waterhuizerweg 26. Hun familie was gevlucht voor vervolging door de nazi's in Aurich, Duitsland, en werd verwelkomd in de gemeenschap van Haren.

De plaquette was een initiatief van voormalige klasgenoten die in de 80 en 90 zijn geworden. Ze wisten nog goed dat de jongens de eerste dag na de zomervakantie in 1941 niet naar de les kwamen, maar buiten de schoolpoort bleven staan tot ze te horen kregen dat ze niet op school of op het schoolplein mochten omdat ze joods waren. Hun klasgenoten begrepen het niet en bleven na school met de jongens spelen.

In november 1942 gingen de jongens en hun gezin 'op reis'. Hun "reis" bracht hen naar Westerbork, Theresienstadt en ten slotte Auschwitz, waar ze op 6 oktober 1944 werden vermoord.

Hun klasgenoten hoorden veel later over het lot van de jongens, en degenen die nog in leven zijn, hebben er nog steeds last van. In oktober 2019, 75 jaar na de dood van de jongens, werd de plaquette van de klasgenoten ter nagedachtenis aan Louis en Ewald Wolff in de hal van hun school geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Hitlers Holocaust