TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument F.F.I. Les Sables-d'Olonne

Dit monument herdenkt Jean Desroseau, Rene Bardy en Bernard Louis Blouin

Commandant au 1e Bataillon F.F.I. du 93 éme R.I. Jean Desroseau.
Jean Desroseauis is na de Tweede Wereldoorlog overleden in 1993.

---
Rene Bardy was een inwoner van Les Sables d'Olonne, tijdens het uitbreken van de oorlog was Rene een Luitenant bij de Franse luchtmacht. Na de capitulatie van Frankrijk sluit Rene zich aan bij het Franse verzet. Rene leidde een groep verzetsmensen, verspreidde ondergrondse brochures en kranten en had regelmatig via morse contact met de geallieerden.
Tijdens een grote Gestapo razzia op 12 augustus 1943 om het verzet de kop in te drukken werd het huis van Rene Bardy compleet overhoop gehaald door de Gestapo.
Het overgrote deel van de verzetsmensen uit de groep van Rene Bardy werd gearresteerd tijdens de razzia die zich op datzelfde moment op diverse plaatsen in de omgeving heeft afgespeeld. Het verzet in heel de regio had grote verliezen geleden tijdens deze razzia, er waren veel mensen opgepakt en hele voorraden wapens waren door de Gestapo gevonden.

Rene Bardy werd opgesloten in de gevangenis van Pierre-Levée in Poitiers, op 22 januari 1944 werd hij gedeporteerd naar Buchenwald.
In Buchenwald werd Rene Bardy ziek, na een paar weken is hij op 54 jarige leeftijd in Buchenwald bezweken aan zijn ziekte. Hij is gecremeerd in het crematorium van Buchenwald.

Op 5 juni 1944 werd hij benoemd tot 'capitaine à titre posthume' (kapitein postuum) met ingang van 1 augustus 1943. Ook kreeg hij in 1945 het 'médaille de la Résistance' (verzetskruis).

--
Luitenant au Corps Franc du 1e Bataillon F.F.I. Bernard Louis Blouin.
Bernard Louis Blouin is na de Tweede Wereldoorlog overleden in 1991.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Coen Prenger

46.49305, -1.770768