TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Commandantswoning Belzec

Rond 17-03-1942 startte in Bełżec het daadwerkelijke programma Aktion Reinhard, met als doel de uitroeiing van alle (Poolse) Joden, en binnen 10 maanden vonden hier ruim 600.000 mensen de dood.

Onder leiding van kampcommandant Christian Wirth (vermoord in ItaliŽ in 1944), opgevolgd door Gottlieb Hering (stierf in herfst 1945 in veldhospitaal in Heilbronn) werd een onbeschrijfelijke terreur uitgeoefend.

Op enkele honderden meters van het voormalige concentratiekamp, aan de doorgaande weg E 372 in Bełżec, staat de commandantswoning nog. Inmiddels is deze zwaar vervallen omdat er geen enkel onderhoud gepleegd is vanwege gesteggel over eigendom, verantwoordelijkheid en kosten. Hoewel PKP, de Poolse spoorwegmaatschappij, bezitter is van een groot perceel grond (6.200 m≤) waarop ook de woning is gebouwd, is PKP niet de eigenaar van het pand zelf.
In 2016-2017 is ternauwernood voorkomen, onder andere door de inzet van Stichting Sobibůr Nederland en een crowdfundactie, dat het perceel openbaar werd verkocht. Bedongen werd in ieder geval dat een eventuele koper verplicht was zorg te dragen voor het behoud van de commandantswoning en de intentie was/is om hier een educatieve bestemming voor te zoeken als onderdeel van het Bełżec Memorial & Museum.


Of de verkoop daadwerkelijk doorgang gevonden heeft, wie de dan de nieuwe eigenaar is en wat er met het pand gaat gebeuren, is echter nog steeds niet duidelijk. Er waren in oktober 2018 in ieder geval nog geen enkele aanstalten gemaakt betreffende onderhoud; destijds verkeerde de woning nog steeds in zeer deplorabele staat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Belzec, Sobibor, Treblinka
Heinrich Himmler
Encyclopedie van de Holocaust
Auschwitz