TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Acqui Divisie Kefalonia

Op het eiland Kefalonia in Griekenland staat dit monument. Het herdenkt de 9250 Italiaanse soldaten die zijn omgekomen tijdens gevechten met de Duitsers, zijn geŽxecuteerd of zijn omgekomen tijdens transport naar detentiekampen.

Dit is het trieste verhaal van wat er in september 1943 met de Italiaanse Acqui-divisie is gebeurd:

In april 1941 werd Griekenland veroverd door de Italianen en de Duitsers, het grootste deel van Griekenland viel sindsdien onder de controle van de Italianen. De Acqui-divisie was in mei 1943 gestationeerd op het eiland Kefalonia en bestond uit 11.500 soldaten en 525 officieren. Geleid door de 52-jarige generaal Antonio Gandin.
Tijdens de geallieerde aanval op ItaliŽ in 1943 werd op 8 september 1943 door de Italiaanse regering een wapenstilstand afgekondigd. Alle Italiaanse soldaten die in Griekenland waren gestationeerd, waren blij dat voor hen de oorlog voorbij was. Niets is verder van de waarheid verwijderd. De Duitsers accepteerden de overgave van de Italianen niet en begonnen onmiddellijk de Italianen in Griekenland te ontwapenen.
Twee garnizoenen waren nog ongedeerd, deze garnizoenen werden geleid door Vecchiarelli en Gandin. Deze garnizoenen werden door de Italiaanse regering onder Duits bevel geplaatst om de Duitsers niet onmiddellijk tegen ItaliŽ te keren. Gandin was een pro-Duitse generaal, hij had gevochten voor de Duitsers aan het Oostfront en hij had zelfs een IJzeren Kruis ontvangen.
Op 11 september ontving hij het bevel van bovenaf om niet mee te werken met de Duitsers, hij meldde het aan de Duitsers en kreeg de keuze om zich volledig bij de Duitsers aan te sluiten of zich over te geven.
Na veel overleg besloot hij zich aanvankelijk over te geven aan de Duitsers, maar dit werd ook gedaan door een ander Corfu-garnizoen van de Acqui-divisie. Deze soldaten werden allemaal onmiddellijk naar detentiekampen overgebracht en konden niet terugkeren naar ItaliŽ. Dit was onaanvaardbaar voor de officieren van Gardin, de officieren maakten bezwaar tegen de beslissing van Gardin en besloten zich tegen de Duitsers te verzetten.
Op 12 september werden meer Duitsers gestuurd om het eiland te versterken, de binnenkomende schepen werden aangevallen met mortieren onder leiding van de Italiaanse officieren. Als reactie daarop werd het eiland gebombardeerd door Duitse vliegtuigen en werd het 98e Gebirgsjšger-regiment onder leiding van majoor Harald von Hirschfeld naar het eiland gestuurd. Van Italiaanse kant was er op aandringen van de geallieerden geen versterking, zij vreesden dat Italiaanse soldaten zich zouden aansluiten bij hun voormalige bondgenoot, de Duitsers.
Er was enige hulp van de lokale Griekse bevolking, maar de Italianen waren geen verzet tegen de veel beter uitgeruste Duitsers, tijdens de gevechten kwamen meer dan 1.300 Italianen en 300 Duitsers om het leven. De Italianen besloten na het grote verlies zich over te geven aan de Duitsers.
Omdat de Acqui-divisie na het staakt-het-vuren op 8 september 1943 onder Duits bevel was geplaatst, werden zij als Duitsers berecht. De Italianen werden gezien als deserteurs. Verlatenheid tijdens oorlogstijd was hoogverraad en werd bestraft met de dood. Op 18 september beval Hitler dat de officieren wegens verraad moesten worden geŽxecuteerd. Op 24 september werden Gardin en 136 andere officieren geŽxecuteerd, ze werden met machinegeweren in groepen van een paar mannen doodgeschoten. De agenten raakten in paniek omdat ze wisten wat er gebeurde, ze schreeuwden, huilden of probeerden te ontsnappen. Kapelaan Formato kwam tussenbeide, hij zorgde ervoor dat de Duitsers 37 officieren spaarden. Naar aanleiding van die beslissing stuurden de Duitsers 20 Italianen met vlotten de zee op om de doden te dumpen, de Duitsers bliezen het vlot op, door deze daad kwamen nog eens 20 Italiaanse soldaten om het leven.

Na de moord op de officieren werden de soldaten ook berecht als deserteurs en werden 5000 van hen geŽxecuteerd. Velen werden door hun hoofd geschoten terwijl ze op de grond lagen, anderen werden door machinegeweren in steengroeven of tegen tuinmuren beschoten. Tijdens de executies werd een van de Italiaanse soldaten door de Duitsers gedwongen te zingen. Het hele uitvoeringsproces duurde twee uur. Na de executies werden de lichamen verbrand of in zee gedumpt. Veel lichamen rotten weg waar ze werden geŽxecuteerd. Niet alle soldaten zijn neergeschoten, zo'n 4.000 soldaten zijn op transport gesteld naar detentiekampen. Op bevel van de Duitsers werden de schepen tijdens de reis niet beschermd, daarom kwamen er nog eens 3.000 soldaten om het leven, ze sloegen mijnen op hun reis.

Soortgelijke acties werden ook uitgevoerd op andere Griekse eilanden, maar dit bleef bij de executies van officieren. De soldaten werden aan het werk gezet als dwangarbeiders.
Majoor Harald von Hirschfeld werd nooit berecht voor zijn aandeel in de moorden, hij werd gedood tijdens gevechten bij de Duklapas in Polen in 1945. Alleen de opperbevelhebber van Hirschfeld, generaal Hubert Lanz, werd voor zijn aandeel veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij kreeg een lage straf omdat hij heimelijk zei dat de moorden nooit hadden plaatsgevonden, hij kreeg in deze verklaring steun van verschillende Duitse officieren. Omdat er in deze verklaring geen verzet was van Italiaanse zijde, werd deze lage zin uitgesproken. In 1964 en in 2002 probeerden ze het proces te heropenen, maar er waren geen veroordelingen. Er zijn echter nog steeds ongeveer 300 ex-leden van de Gebirgsjšger in leven.

In de jaren 50 werden ongeveer 3000 soldaten herbegraven op de Italiaanse oorlogsbegraafplaats Bari in ItaliŽ.

In 1978 werd dit monument door de Italiaanse regering geplaatst, voor die tijd negeerde deze oorlogsmisdaad de Italianen. Pas na de release van de film "Captain Corelli's Mandolin" in 2001 kwam het bloedbad echt onder de aandacht in ItaliŽ en nu worden er regelmatig herdenkingen gehouden voor de slachtoffers die nu worden gezien als het voorbeeld van het Italiaanse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het monument zijn verschillende plaquettes geplaatst, allemaal in Italiaanse en Griekse tekst.
Op een van de plaquettes staat deze tekst:

AL SOLDATI DELLA DIVISIONE "ACQUI"
MARINALE FINANZIERI DI PRESIDIO NELL' ISOLA
OFFERTISI VOLONTARIAMENTE
NELLA LOTTA CONTRO GLI AGGRESSORI NAZISTI

CADUTI DAL 15 AL 26 SETTEMBRE 1943
IN COMBATTIMENTO: UFF. 65 SOTTUFF. E SOLDATI 1250
FUCILATI: UFF. 155 SOTTUFF. E SOLDATI 5000
DISPERSI IN MARE: SOTTUFF. E SOLDATI 3000

L'ITALIA RICONOSCENTE

(DE SOLDATEN VAN DE ACQUI DIVISIE
MARINE GARNIZOEN ONDER LEIDING VAN DE OFFICIEREN OP HET EILAND
HEBBEN ZICH VRIJWILLIG GEGEVEN
VOOR DE STRIJD TEGEN DE NAZI AANVALLERS

GEVALLEN VAN 15 TOT 26 SEPTEMBER 1943
GESNEUVELD: OFFICIEREN 65, SOLDATEN 1250
GEFUSILLEERD: OFFICIEREN 155, SOLDATEN 5000
VERMIST OP ZEE: SOLDATEN 3000

ITALIň EERT ZIJN SLACHTOFFERS)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

38.18899, 20.47646