TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Hawker Typhoon

Op 28 september 2019 is er op deze locatie een nieuw herdenkingsmonument geplaatst.

Bij het bombarderen van binnenvaartschepen op 28 september 1944 werd het Hawker Typhoon jachtvliegtuig getroffen door afweergeschut en stortte het neer in de polder Kortland in Alblasserdam.

Bij de crash kwam de uit België afkomstige Royal Air Force piloot Flight Lieutenant Jean-Noël VanDaele om het leven.

Op plek waar het vliegtuig neerkwam is nu een informatiebord en steen geplaatst.

Het daadwerkelijke graf van Jean-Noël VanDaele ligt tussen de vier andere oorlogsgraven op de algemene begraafplaats Oude Torenhof aan de Kerkstraat in Alblasserdam.

In februari/maart 2024 zijn de restanten van het vliegtuig geborgen. Het lag op ongeveer 6 meter diep in de veengrond en er werden o.a. munitie, de motor, één van de boordkanonnen, delen van de romp, zuurstoftanks en de stoel gevonden. De vleugels werden na de crash al door de Duitsers meegenomen.

Het is de bedoeling om de gevonden resten ooit in Alblasserdam tentoon te stellen.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.868479, 4.673882

Berging van gecrasht jachtvliegtuig in Alblasserdamse polder start eind februari

9feb

Berging van gecrasht jachtvliegtuig in Alblasserdamse polder start eind februari

Een speciaal team van Defensie begint op 26 februari met de berging van het Hawker Typhoon jachtvliegtuig dat in september 1944 neerstortte in de Alblasserdamse polder Kortland. De berging van het toestel van de Britse Royal Airforce duurt zo’n twee weken.

Lees meer