Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Concentratiekamp Rab

Concentratiekamp Rab is een Italiaanse concentratiekamp op het eiland Rab. In begin 1942 werd dit kamp geopend met het doel om zoveel mogelijk gevaarlijke elementen te elimineren onder de bevolking van KroatiŽ.

In concentratiekamp Rab werden voornamelijk Slovenen, Kroaten en Joden vastgehouden. Onder hen bevonden zich waarschijnlijk een paar partizanen, maar het overgrote gedeelte was willekeurig opgepakt. De levensomstandigheden waren verschrikkelijk in het kamp. Ziektes en gebrek aan levensmiddelen werden voor veel geÔnterneerden fataal. Uit recente onderzoek is gebleken dat er 4.641 mensen in Rab zijn omgekomen.

Met de val van Mussolini ging ook dit kamp ten onder en werd al snel in september 1943 gesloten. Het grootste gedeelte van de Joden werd toen geŽvacueerd naar partizaan-gebied. 204 zieke en oude mensen die achterlaten waren, werden alsnog naar Auschwitz gedeporteerd.

Sinds 1955 is er een herdenkingspark opgericht op het voormalige kampterrein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

44.779916, 14.719341