Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Domein Raversijde "Openluchtmuseum Atlantikwall"

Een uniek geheel van bunkers en loopgraven, nauwkeurig heringericht zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog!

In het beschermd duingebied van het voormalige Domein Prins Karel bevindt zich een unieke historische site van de moderne vestingbouw: zestig constructies uit de twee wereldoorlogen, verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen. Dit uitzonderlijk geheel is bijzonder goed bewaard gebleven, doordat prins Karel stelselmatig elke poging tot afbraak geweigerd heeft.

In het openluchtmuseum zijn twee afzonderlijke wandelingen mogelijk, welke elk ongeveer 90 minuten in beslag nemen. De eerste wandeling, waarbij de klemtoon vooral op de Eerste Wereldoorlog ligt, toont de stellingen van de batterij Aachen (gebouwd in 1915). Van deze batterij, de enige nog bestaande in haar soort, zijn nog heel wat elementen bewaard gebleven: twee observatieposten, vier geschutbeddingen en een bomvrije schuilplaats.

Daarnaast zijn ook een aantal personeelsbunkers en de nodige accommodaties van het StŁtzpunkt Bensberg uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. Deze constructies werden gebruikt door een afdeling geniesoldaten (Pionierstab) die instonden voor de bunkerbouw.

Een tweede wandeling voert de bezoeker doorheen de goedbewaarde stellingen van de batterij Saltzwedel-neu (1941), die aanvankelijk moest instaan voor de verdediging van de Oostendse haven en na 1942 ingeschakeld werd in de Atlantikwall.

Deze site is in Europa ťťn van de best bewaarde overblijfselen van de Atlantikwall. In het openluchtmuseum werden de constructies met de grootste zorg in hun oorspronkelijke staat hersteld en met authentieke voorwerpen en meubilair heringericht. De reconstructie mag als een voorbeeld beschouwd worden. Lichte en zware artilleriestukken en zoeklichten staan op hun oorspronkelijke plaats opgesteld. Het leven van de manschappen wordt in natuurgetrouwe dioramaís geŽvoceerd. Het openluchtmuseum is de ideale plek om de sfeer van de "Langste Dag" opnieuw te beleven.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michiel Stinckens, Openluchtmuseum Atlantikwall
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 2, 3, 4), Arjan Vrieze (5, 6, 7), Wim Hilderson (8)

51.200606, 2.847396

Verken het best bewaarde stukje Atlantikwall met een tablet

mrt2019

Verken het best bewaarde stukje Atlantikwall met een tablet

Op het domein van Raversijde bij Oostende heropent dit weekend opnieuw de Batterij Aachen.

Lees meer

Eerste glimp van opgeknapte WO I-batterij

jun2018

Eerste glimp van opgeknapte WO I-batterij

De renovatie van batterij Aachen op provinciedomein Raversyde was de grote blikvanger van Bunkerdag. Het verdedigingswerk uit WO I heropent pas in september ťn krijgt een modern tintje. 130 nieuwsgierigen mochten nu al een kijkje nemen.

Lees meer