TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Paleis van Justitie (Reichsgericht)

Het prachtige gebouw huisvestte van 1895 tot 1945 de hoogste Duitse rechtbank in civiele en strafzaken; het Reichsgericht. Het is bekend geworden als de rechtbank waar de drie maanden durende strafzaak tegen vijf communisten, waaronder Marinus van der Lubbe, gevoerd werd in 1933. Hen werd de aangestoken brand in het Rijksdaggebouw op 27 februari 1933 ten laste gelegd.
Uiteindelijk werd alleen van der Lubbe wegens hoogverraad ter dood veroordeeld, de overige vier aangeklaagden werden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. In 2007 werd het oordeel opgeheven.

De brand werd door de Nazi's gezien als een communistische opstand. Er kwamen noodwetten en veel burgerrechten werden opgeheven. Dit gaf de Nazi's vrij spel om hun tegenstanders gevangen te nemen. Dat gebeurde eerst in gevangenissen, daarna in vroege varianten van concentratiekampen. Dit betekende het einde van de democratie en was een belangrijke stap in het grijpen van de macht door Hitler en zijn kornuiten.

Tijdens de 2e Wereldoorlog liep het gebouw enige schade op door Geallieerde bombardementen.

Het gebouw kan vrij bezocht worden. Er is een klein museum, een bibliotheek en er worden rondleidingen gegeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maurice Laarman
  • Foto's: Maurice Laarman

51.39167, 12.3979