TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Musée Guerre et Paix en Ardennes Novion-Porcien

Het museum Musée Guerre et Paix en Ardennes vertelt de geschiedenis van de Les Ardennes (Frankrijk) van 1870 tot 1945. Van de nederlaag van het Franse Keizerrijk in Sedan in 1870 tot en met de oorlogshandelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. De Ardennen waren veelal het middelpunt van alle Europese twisten.

Het museum is een schitterend gebouw van 4000m2. Het bestaat uit twee ruimtes die elkaar aanvullen. Op de begane grond worden 10 scènes geïllustreerd van de laatste drie conflicten die zich in deze regio afspeelde. De scènes worden prachtig geanimeerd door licht, beeld en geluid. Bij iedere scene is een video die de bezoekers historische informatie geeft die met behulp van audiogidsen (beschikbaar in het Frans, Engels, Duits en Nederlands) prima te volgen zijn. Op de verdieping worden in vele vitrines de ontwikkeling van de militaire wapens en uitrusting van 1850 tot 1945 getoond. Ook hier is iedere vitrine voorzien van geluidscommentaar en zijn er zes aanvullende themavideo’s te zien.
Verder is er in het museum nog een ontspanningsruimte en een boekwinkel die het mogelijk maken om even bij te komen tijdens uw ontdekkingstocht.
De littekens van de geschiedenis:

1870
In juli 1870 stort Napoleon III Frankrijk overhaastig in een oorlog tegen Pruisen die snel gesteund wordt door de andere Duitse staten. Een maand later eindigt dit avontuur op een tragische manier in Sedan waar de Franse troepen een zware nederlaag leiden, die het einde van het keizerrijk betekent en het begin van de derde republiek inluidt.

1914-1918
Alleen de zware beproeving van de eerste wereldoorlog maakt het mogelijk de wonden van Sedan wat te helen. In deze periode is het departement de Ardennen volledig bezet door het Duitse leger, een miskende periode die in deze streek nog steeds pijnlijke herinneringen oproept.

1939-1945
In mei 1940 besluiten de Duitse strijdkrachten Frankrijk vanaf het Ardennen massief aan te vallen, wat in de Franse militaire geschiedenis voor een ongekende ramp gezorgd heeft. Lijdend onder hun status van verboden gebied, moeten de Ardennen vier oorlogsjaren verdragen tot ze eindelijk door de Amerikaanse troepen bevrijd worden.

Dit museum is sinds 2018 weer heropend na renovatie.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster & Musée Guerre et Paix en Ardennes
  • Foto's: Kees Jan Koster