TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Invasiemonument - Monument Messerschmitt Bf 108

Op 10 januari 1940 steeg een Duits verbindingsvliegtuig van het type Messerschmitt Bf 108 op van het vliegveld in Münster met bestemming Keulen. Aan boord bevonden zich de piloot, Major Erich Hönmann, en een passagier Major Helmut Reinberger. Deze laatste was op weg naar een stafbespreking van de Duitse 7.Flieger-Division in Keulen. De piloot raakte in de mist de weg kwijt en moest vanwege brandstofgebrek een noodlanding maken. De noodlanding lukte en de beide inzittenden overleefden de klap. Ze wisten toen niet dat ze waren terechtgekomen op Belgisch grondgebied, vlakbij Maasmechelen, een plaatsje ongeveer 15 km ten noorden van Maastricht.

Van een grenspost in de buurt kwamen soldaten op de crash af en zagen een man in een uniformjas bezig papieren te verbranden. Het vuurtje werd uitgetrapt en de restanten van de documenten werden in beslag genomen.De beide Duitse majoors werden meegenomen voor ondervraging. Op de commandopost deed de passagier nog een poging de om documenten te bemachtigen met de bedoeling ze te vernietigen. Door snel handelen van een Belgische kapitein kon dit voorkomen worden.Het was niet verwonderlijk dat Major Reinberger zo zijn best deed. De documenten bleken de Duitse operationele bevelen voor de Duitse Heeresgruppe B te zijn voor de inval in België en Nederland: "Fall Gelb".

Tekst op het monument:
Hier viel met documenten zwaar,
den eerschten Duitschen aadelaer.
Jong en oud heuge 't u goed,
vier maanden later kwam de vloed.

Opgericht door het gemeentebestuur
Vochte en de bevolking.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wilco Vermeer
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2), Fedor de Vries (3, 4)

Gerelateerde boeken

50.972974, 5.715822

Lees meer (2)