TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument en -Museum Kremyonki

Stele-obelisk ter nagedachtenis van de inboorlingen en verdedigers van Moskou, die op 9 mei 1968 werd geopend. De woorden zijn erop gebeiteld: "jaren en eeuwen zullen voorbijgaan, maar de herinnering aan hen die vrede aan de wereld schonken, vrede aan de aarde, en geluk voor mensen zal voor altijd in het hart van de mensen blijven. "

Veteranen van het 49e leger, voormalige partizanen, plaatselijke bewoners boden voortdurend aan om de herinnering aan de verdedigers van de hoofdstad in de richting van Serpoechov en lokale partizanen voort te zetten. In de zomer van 1968 vonden studenten-padvinders van een plaatselijke school de overblijfselen van drie onbekende Sovjet-soldaten niet ver van het dorp Ekaterinovka. Deze overblijfselen werden vervoerd naar Moskou, waar ze werden gecremeerd en de urn met hun as werd teruggebracht naar Kremenki en begraven onder de ster. Samen met de urn werd een ampul begraven met een beroep op verre afstammelingen. Er staat: "Onze verre afstammelingen! Houd in uw hart de heldere herinnering aan de gevallen soldaten die Moskou verdedigden. Denk aan degenen die hier liggen, onder de berken, onder de dennen, en ver van hun geboorteland. Denk aan degenen die dat niet konden overleven tot het geluk van Victory. "

Na het creŽren van het gedenkteken op deze plaats op 7 september 1969 werd de eeuwige vlam ontstoken. Die vlam werd bevrijd uit het graf van de onbekende soldaat aan de muur van het Kremlin. En op 9 mei 1975, op de dag van de 30e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland, werd het Museum van militaire glorie en moed geopend, gewijd aan de soldaten van het 49e leger en partizanenhelden die in dit gebied opereren. Het monument van Glorie staat op de plek waar de aanval op de vijand begon. De auteurs van het herdenkingscomplex zijn architecten Lisitsin N. D., Abramov Yu. P., Lilye L. V. Het monument bevindt zich op een heuvel, waarvan de hellingen rusten op de snelweg Serpukhov-Protvino-Kremenki-Zhukov. Aan de rechterkant, aan de voet van de heuvel, is een massagraf. Het monument heeft de vorm van een ronde bunker, in de diepte waarvan er een klein museum is. Op de top van de heuvel is het eeuwige vuur. Een grote marmeren trap leidt naar beneden. Op elk van zijn marsen, in steen gebeiteld, het aantal divisies dat hun dood tijdens de defensieve veldslagen in de richting van Serpukhov - de zuidelijke flank van het westelijke front - vormde.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin