TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Treurende Moeder Monument Novozybkov

Tijdens een wandeling door Novozybkov, regio Bryansk, werd mijn aandacht getrokken door een klein monument. Het lijkt een gewoon monument voor de oorlogsslachtoffers, typisch voor ons land. Behalve de droevige ogen van de oude vrouw erop afgebeeld, die er onnatuurlijk realistisch uitzag. De geschiedenis van dit standbeeld is ondertussen erg interessant. Dit is een monument voor een rouwende moeder. Aanvankelijk werd het geïnstalleerd op twintig kilometer van Novozybkov - in het dorp Svyatsk. Het prototype van het collectieve beeld van een rouwende moeder was een van de oudere plaatselijke bewoners. Grote hulp bij de oprichting van het monument werd geboden door tweemaal de held van de Sovjet-Unie David Dragunski, die in Svyatsk woonde. Tijdens de oorlog werden bijna al zijn familieleden, samen met andere Joden die in het dorp woonden, gedood door de nazi's.

Na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl bevond Svyatsk zich in het te evacueren gebied en werden de bewoners op andere plaatsen hervestigd. Het rouwende moedermonument en monument van generaal Dragunski werden verplaatst in Novozybkov. Zo werd het gedenkteken voor de rouwende moeder ook een herinnering aan de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl. De volgende woorden staan ​​op een afgescheiden voetstuk voor het monument:

"Toen het land werd verbijsterd door het Tsjernobyl-alarm
Opnieuw voor haar soldaten - haar zonen kwamen de oorlog
Plots zaaide ons vreedzame atoom de dreiging van de dood over het land
Er zijn ontelbare verschillende datums, maar we herinneren ons deze. "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin

52.537167, 31.926266