TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Elektrostal

Het monument herdenkt inwoners van de stad Elektrostal die niet zijn teruggekeerd uit de oorlog. Van de 11.855 mensen die door het militaire dienstverband van Elektrostal zijn ingeschreven voor de fronten van de Grote Patriottische Oorlog, kwamen 3.527 mensen niet terug. Hiervan stierven 1.469 in de strijd, 356 stierven aan wonden, 23 in gevangenschap en 1.679 werden vermist.

In 1965 werd besloten om 18 soldaten die in ziekenhuizen in de stad stierven, in een massagraf in de straat Koreshkov te herbegraven en op die plaats een obelisk te installeren. Drie straten van de stad zijn vernoemd naar de Helden van de Sovjet-Unie - V. R. Nikolaev, P. A. Zhulyabin en V. D. Korneev, die stierven in de tijd van de oorlog. In totaal zijn er twintig landgenoten van Elektrostal die Helden van de Sovjet-Unie zijn.

In 1968 werd een gedenkteken geopend bij het massagraf en werd een eeuwige vlam aangestoken. Op de massieve granieten platen zijn tegenwoordig de namen van ongeveer vierduizend omgekomen soldaten gesneden. Het monument bevindt zich tegenwoordig aan de rand van een industrieel gebied, niet ver van het treinstation van Elektrostal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin

55.785559, 38.454039