TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Franse Commando's

In de nacht van 28 februari 1944 werden zes Franse commando's mariniers op het Wassenaarse strand aan wal gezet door een Engelse Motor Torpedo Boot. Op verzoek van de Engelse inlichtingendienst werd onderzocht of er hier wellicht een gat zat in de Duitse Atlantikwall. Zij vertrokken vanuit het Engelse Great Yarmouth met de bedoeling om een dag later weer te worden opgehaald. Wat er mis is gegaan is nooit duidelijk geworden. De volgende dag spoelden de lichamen van de zes aan op het strand. De stoffelijke resten zijn destijds door de Duitsers gevonden en begraven als "onbekende Engelse piloot".

Ter herinnering aan deze groep Franse commando's is een monument opgericht aan de Wassenaarseslag waar ieder jaar op 27 februari een korte herdenking plaatsvindt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerard Passchier
  • Foto's: Pieter Mielen

52.162455, 4.349705

Zoon bij herdenking gesneuvelde Franse commando's: 'Heel emotioneel'

feb2019

Zoon bij herdenking gesneuvelde Franse commando's: 'Heel emotioneel'

Zes Franse Commando's die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Wassenaar zijn woensdag herdacht. 'Het is natuurlijk heel emotioneel', vertelt Andre Trepel, zoon van een van de gesneuvelde commando's.

Lees meer