TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Metrostation Novokuznetskaya

Novokuznetskaya (Russisch: Новокузнецкая) is een metrostation in Moskou op de Zamoskvoretskaya-lijn. Het station werd geopend op 20 november 1943. De bouw van het station begon kort na de lancering van de tweede fase in 1938. Ondanks de Tweede Wereldoorlog werd het station op tijd geopend. Later in 1978 werd het platform verlengd. Dit deel is in een modernere stijl dan de rest van het station. Het station eert de Sovjet-jagers met zijn zware versiering. De architecten I. Taranov en N. Bykova wonnen een USSR-staatsprijs voor hun ontwerp.

De decoraties omvatten zeven achthoekige plafondmozaïeken van V. Frolov rond het thema oorlogstijd en bas-reliëfs langs de basis van het plafond (door kunstenaars NV Tomsky, AE Zelensky, SM Rabinovich en NM Shtamm) met de soldaten van de Rode Leger in gevecht. De roze en witte marmeren pylonen zijn ook versierd met bronzen portretten van Russische oorlogshelden zoals Michail Koetoezov en Alexander Nevski. Staande lampen, lang geleden vervangen door meer up-to-date verlichting in andere metrostations, geven Novokuznetskaya nog steeds een sfeer van broeierige schaduw.

Er is een legende in de stad dat de sierlijke banken van het station gemaakt waren van Carrara-marmer uit de Kathedraal van Christus de Verlosser net voordat het werd gesloopt (in 1931), maar het is niet waar en het marmer was van Ural, niet van Italië.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wikipedia & Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin