TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum van de Glorie van de Poolse Wapens

Er wordt alleen Pools gesproken door de eigenaar. De verzameling is samengebracht door de inmiddels overleden vader van de huidige eigenaar. Door overlijden van de oprichter van dit museum, Kolonel Czesław Chmielewski, wordt het museum nu niet meer actief gerund. Op verzoek en in overleg met zoon Jerzy is het echter nog wel te bezichtigen. Zie de site voor meer informatie. Toegang is gratis.

Het museum betreft de begane grond van een woning, een binnenplaats en een tuin. Aan de voorzijde van het pand, vanaf de straat zichtbaar, staat een Russisch kanon. Op de buitenplaats en in de tuin staan nog een vijftal Russische en Poolse artillerie, een Russische kleine vrachtwagen en een Duitse mortier. Er zijn ook een Duitse veldkeuken en een gerestaureerde motor te bekijken. In de woning zijn met name uniformen en kledingstukken uit de periode 1914 tot 1990 te bezichtigen, met de nadruk op de periode 1940-1945. Eigenaar Jerzy is vooral trots op een uniform van zijn vader, Kolonel Czesław Chmielewski. Tevens zijn er een aantal vitrines met Duitse, Poolse en Russische wapens. Ook enkele grondvondsten die na de oorlog in de omgeving zijn gevonden worden tentoongesteld.

Beoordeling: middel (max. bezoektijd: 45 minuten).

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Jagtenberg
  • Foto's: Bart Jagtenberg