Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Herdenkingszuil "Route van de Vervolging"

Op stations langs de "Route van de Vervolging" zijn markeringen onthuld. Deze markeringen vertellen het verhaal van de mensen die zijn vervolgd en gedeporteerd. Met beelden en brieven die uit de trein werden gegooid door de mensen die op transport werden gesteld.

Op het treintraject tussen kamp Westerbork en Leer (Dui), de Ďroute van de vervolgingí in de periode 1942-1944, zijn markeringen geplaatst op diverse stations.

Op deze manier wordt de geschiedenis van dit traject zichtbaar voor de reizigers die nu op diezelfde stations dagelijks in de trein stappen. Elke markering laat portretfotoís zien van de slachtoffers van de vervolging.

Het betreft vooral mensen die in plaatsen langs het tracť zijn geboren of van hieruit werden gedeporteerd. De markeringen herinneren ook aan de briefkaarten die door gedeporteerden uit de trein zijn geworpen, in de hoop dat omstanders deze laatste levenstekens op de post zouden doen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman