TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Invasiestrand "Red Beach"

Deze luchtfoto geeft een goed beeld van het landschap van de eerste hoofdstukken van de Amerikaanse campagne op Guadalcanal.

Onder de vleugel van het vliegtuig kunt u de halvemaanvormige vorm zien van wat Red Beach was, waar Amerikaanse mariniers op 7 augustus 1942 landden.

In het midden van de foto ziet u een rivier die in zee stroomt. Die rivier is de Ilu, hoewel de kaartenmakers van de Marine Corps het ten onrechte bestempelden als de Tenaru (die verder naar het oosten ligt).

De Slag om de Tenaru vond plaats op 20-21 augustus 1942 bij Alligator Creek waar de rivier in zee uitmondt. Mariniers van het 2nd Battalion, 1st Marines Regiment, groeven zich langs de rivieroever aan de rechterkant (de westzijde) in.

Het Ichiki Detachment, zo genoemd naar zijn Japanse commandant, kwam langs het strand vanuit het oosten (de linkerkant van de foto), kruiste langs wat Red Beach was geweest, en viel de Marine perimeter aan die was ingegraven aan de oevers van de Ilu.

In de laatste handeling van de slag, ontsloot het 1st Battalion, 1st Marines, de Japanners door de Ilu stroomopwaarts over te steken - ongeveer anderhalve kilometer landinwaarts - en door de palmbossen richting de stranden aan te vallen, waar het de terugtocht van de Japanse strijdkrachten, die tot de laatste man door vochten, afsneed.

De strijd is te zien in de HBO-miniserie, The Pacific.

Rechts van de rivier de Ilu op deze foto ligt Lunga Point, waar de mariniers hun eerste perimeter in augustus 1942 hadden.

(Foto 4). Hier wordt getoond waar C Company, 1st Marine Regiment, onder bevel van Capt. Nikolai Stevenson, landde.

Achtergrondinformatie:
—William Bartsch’s Victory Fever on Guadalcanal
—Richard Tregaskis’s Guadalcanal Diary
Nikolai Stevenson’s Four Months on the Front Lines (American Heritage)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Japanese Battleships 1897-1945
De oorlog in de Pacific
Slagschepen
Vliegdekschepen