TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Japans Guadalcanal Monument (Hill 35)

Het goed onderhouden Japan Peace Memorial Park op Guadalcanal ligt op een heuvelrug die naar Mt. Austin, met uitzicht op Honiara (hoofdstad van de Salomonseilanden) en de zee, en herinnert zich de land- en zeestrijdkrachten die tijdens de campagne van 1942-43 zijn omgekomen.

Het monument is een modernistische, kubistische structuur, maar wat het meest suggestief is vanaf de binnenplaats, is het heldere zicht op Iron Bottom Sound, als betwist een watermassa als die van Midway en Coral Sea.

Japan verloor bijna 30.000 grondtroepen in de veldslag - velen stierven door ziekte en honger - en zo'n 38 schepen in de vele zeeslagen die zich uitstrekten van Rabaul langs The Slot tot Guadalcanal.

Over de Japanse tactiek tijdens de gevechten vertelt kapitein Nikolai Stevenson, commandant van C Company 1st Marines, het volgende: "We hadden geluk dat, met onze linies die zo dun door de jungle waren uitgerekt, de Japanners ons steevast aanvielen waar we het sterkst waren."

De Japanse tactische voorkeur om, althans in het begin van de oorlog, halsoverkop in Amerikaanse spervuur te rennen, droeg ook bij aan de zware verliezen.

Op zee werd de strijd geleverd om de zeecorridor bij Guadalcanal te beheersen die, in een groter perspectief, de geallieerde aanvoerlijnen met Australië verbond.

Zie voor een uitstekend overzicht van de zeeslagen in de campagne:

Samuel Eliot Morisons The Struggle for Guadalcanal: August 1942 - February 1943 (History of United States Naval Operations in World War II, Volume 5)

Er zijn veel losse boeken over de specifieke zeeslagen die namen kregen zoals The Battle of Savo Island, Cape Esperance, Third Battle of the Solomon Sea, etc. Savo Island is duidelijk zichtbaar vanaf het Japanese Peace Memorial Park.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Slagschepen
Vliegdekschepen
Japanese Battleships 1897-1945
De oorlog in de Pacific