TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Vickers Wellington 1c T-2888 LN-R

Het verhaal van Vickers Wellington Mark 1c, R-LN, 'R' Robert, serienummer T2888 begint met de levering aan 99 Squadron in november 1940 als vervanging voor een vliegtuig dat op 6 november 1940 is verloren. Het vliegtuig werd regelmatig bemand door Sgt Pilot JR GOODMAN en vloog een aantal missies in zijn bekwame handen. Op 11 februari 1941 complotten het lot tegen ‘R’ Robert. In de afwezigheid van Sgt GOODMAN en zijn bemanning, op welverdiend verlof en het mechanisch falen van een ander vliegtuig voor een sortie boven de Duitse stad Bremen, werd het vliegtuig 'geleend' aan Sgt Pilot ROBINSON en zijn bemanning.

De sortie was een succes, maar bij hun terugkeer naar Engeland waren de bemanning niet in staat om het vliegveld op Newmarket in de duisternis te vinden en, bijna leeg van brandstof en nog steeds wapens dragend, vonden ze geen andere keuze dan het vliegtuig te verlaten. Ze wendden zich naar het minder bevolkte gebied van de vennen ten noorden van Newmarket, klommen naar een veilige hoogte, wezen het vliegtuig naar de was en de 6 bemanning verliet ‘R’ Robert. Tragisch genoeg werden 2 van de bemanning gedood maar de andere vier overleefden,

Piloot ROBINSON, nadat hij in een met water gevulde sloot was geland, bijna verdronk, de helft van zijn vlieguitrusting verloor, nat door en bevroor, werd hij geconfronteerd met een ijverige landarbeider met een zeer scherpe hooivork die ervan overtuigd was dat hij een nazi-parachutist had gevangen !! ROBINSON werd 'gearresteerd' door de lokale politie en onderworpen aan langdurig verhoor door de lokale agent voordat hij weer bij zijn squadron kwam nadat hij alle betrokkenen ervan kon overtuigen dat hij echte RAF was en geen spion.

Wat betreft ‘R’ Robert. Ze kwam neer in een dunbevolkt gebied in de buurt van ‘Stags Holt’ net ten zuidwesten van Wisbeach waar haar wrakstukken bleven totdat het werd herontdekt door leden van de Fenland Aviation Preservation Society en opgegraven.

Onder het teruggevonden wrak werd een enkel schroefblad teruggevonden, opgeknapt en dicht bij de ingang 'Members' aan de Rowley Mile Race Course geplaatst door lokale bouwer David JARVIS als een gedenkteken voor alle leden van 99 Squadron die daar dienden. Dit monument werd opgedragen op 29 september 1985.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Green
  • Foto's: Kevin Green

52.236971, 0.376064