Ruïnes van Oradour-sur-Glane

In het Franse dorp Oradour-sur-Glane beging een eenheid van de 2. SS-Panzer-Division "Das Reich" een dusdanig ernstige misdaad dat deze tot op de dag van vandaag regelmatig wordt aangehaald om de misdadigheid van de Waffen-SS aan te tonen.

Als represaille voor de ontvoering van een SS-Sturmbannführer en andere verzetsactiviteiten werden in dit dorpje op 10 juni 1944 190 mannen geëxecuteerd en 245 vrouwen en 207 kinderen in een afgesloten kerk levend verbrand op bevel van SS-Sturmbannführer Adolf Diekmann.

De ruïnes zijn daarvan het stille bewijs, terwijl 1 km verderop de stad in zijn oorspronkelijk staat is herbouwd.

De Duitsers hebben alle vrouwen en kinderen gedwongen naar de kerk te gaan. Deze werd volledig afgesloten en in brand gestoken.
De tekst op de plaquette voor de kerk luidt (vertaald) :
zie foto

KERK VAN OURADOUR SUR GLANE
STILTE
HIER ZIJN HONDERDEN VROUWEN EN KINDEREN
LEVEND VERBRAND DOOR DE NAZIES
JIJ DIE VOORBIJ GAAT, VERZAMEL U
JIJ DIE GELOOFT, DOE EEN GEBED
VOOR HEN EN HUN FAMILIES

IN DE STAD VAN RUÏNES: BLIJF STAAN
/………….

…………../
RUST IN VREDE
DAT ZIJ IN VREDE ZIJN
WANT ZIJ ZIJN OVERLEVENDEN IN DE EEUWIGHEID

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

aug2016

Drone-opnamen van Oradour-sur-Glane

Televisiezender France 3 Limousin stelde in samenwerking met publieke omroep FTVEN en het Centre de la Mémoire d’Oradour een interactieve documentaire samen over het bloedbad van Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944. De indrukwekkende opnamen van het door de Duitsers verwoeste Franse dorpje met een drone zijn het bekijken waard.

Lees meer

jun2014

“Mijn vader was de beul van Oradour”

Voor de eerste keer in zijn leven doet de zoon van Adolf Diekmann, de SS-officier die het bloedbad in het Franse Oradour-sur-Glane organiseerde, een boekje open over zijn vader. Rainer is inmiddels zelf 72 jaar oud en was slechts twee jaar oud toen zijn vader stierf in de strijd bij Normandië op 29 juni 1944. Rainer vraagt zich nog steeds af waarom zijn vader de meest erge nazi-misdaden in Frankrijk beging aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer