Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Sector Sevastopol - Fort "Stalin"

Fort "Stalin" werd oorspronkelijk in 1855 gebouwd en in de jaren daarna tot aan het beleg van Sevastopol (1941-1942) gemoderniseerd. De bezetting van het fort bestond uit manschappen van de 365e Batterij (61e Flak Regiment) en elementen van de 1ste Battalion/1165e Infanterie Regiment (345e Geweer Divisie). De voornaamste bewapening bestond uit vier 76.2mm luchtafweer geschutstukken. Deze luchtafweerstukken werden beschermd door 3 betonnen MG kazematten.

Het beleg van Sevastopol:
Op 5 juni 1942 werden zes 800mm (!) granaten door het spoorweggeschut "Schwerer Gustav" op het fort afgevuurd. De schade viel nagenoeg mee. Op 12 juni 1942 werd fort "Stalin" gebombardeerd door Junkers Ju 87 "Stuka" duikbommenwerpers en ook werden er 11 420mm mortiergranaten op het fort afgevuurd. Drie van de vier 76.2mm luchtafweer geschutstukken werden in deze aanval geneutralizeerd. Om 19.00 diezelfde dag werd het fort onder de korrel genomen door een grootschalige Duitse artilleriebarrage. Op 13 juni, om 3 uur in de nacht vielen soldaten van de 16e Infanterie Regiment onder leiding van Oberst von Choltitz het fort aan. Een uur later waren de prikkeldraadversperringen bij het fort doorbroken en kon de zware gevechten om de loopgraven beginnen. De drie betonnen kazematten (die ongelukkig de verkeerde kant opkeken) werden uiteindelijk na zware gevechten uitgeschakeld. Om half 5 begonnen de Sovjets met hun tegenaanval. Vanuit fort "Volga" (dat maar 425 m van "Stalin" stond) werd het zusterfort gebombardeerd. Drie gemechaniseerde kanonnen werden in deze aanval uitgeschakeld. Het duurde niet lang voordat de Sovjets in de gaten kreeg dat fort "Stalin" verloren was. In een laatste wanhoopsactie werd het fort nu door veldartillerie beschoten.

Het fort tegenwoordig:
Fort "Stalin" is tegenwoordig verlaten en kan vrij bezocht worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken