TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

FAS Luchtvaartmuseum Wevelgem

Het vliegveld Kortrijk-Wevelgem is bijna zo oud als de luchtvaart zelf . Aangelegd door de Duitse bezetter in 1917 voor het Jagdgeschwader I, met o.a. de legendarische Manfred Von Richthoffen als bevelhebber. Na WO1 werd het vliegveld vanaf 1924 tot mei 1940 de standplaats voor de vliegschool van de Belgische Luchtmacht. Tijdens de 2de Wereldoorlog was het vliegveld een uitvalsbasis voor de Duitse Luftwaffe met o.a. het bekende Jagdgeschwader 26 Schlageter met als bevelhebber Hauptmann Josef ĎPipsí Priller. Na de bevrijding en tot 1960 werd het vliegveld voor allerlei doeleinden gebruikt door de Belgische Luchtmacht. Later werd het vliegveld overgelaten aan de recreationele luchtvaart, met o.a. diverse vliegclubs en zweefvliegactiviteiten. Tegenwoordig is de luchthaven Kortrijk-Wevelgem een zakenluchthaven met internationale connecties. Daarnaast is de luchthaven nog steeds de thuishaven van sportvliegtuigen, helikopters en zelfs enkele warbirds hebben hier hun plaats gevonden.
Het museum zelf is gevestigd in de hospitaalbunker die door de Duitsers is gebouwd in 1942. Eind jaren 80 hebben enkele gelijkgezinden de FAS (Flanders Aviation Society vzw) opgericht om mensen met een interesse voor luchtvaart samen te brengen. De bunker werd dan ook ingericht om de unieke stukken uit hun respectieve verzamelingen samen te brengen om te kunnen tonen aan de leden.
Na 25 jaar, in 2017, was het tijd om onze collectie te vernieuwen. Hierbij hebben wij vooral aandacht willen geven aan de rijke geschiedenis van de luchthaven van Wevelgem. Met de Von Richthoffen kamer, enkele interessante motoren en een replica van de voormalige controletoren, staan onze gidsen klaar om het publiek te ontvangen. Iedereen is bij ons welkom, van luchtvaartenthousiasten tot WOI of WOII geÔnteresseerden. De bunker is gelegen onder de controletoren van de luchthaven, en er is altijd wel wat vliegbedrijvigheid aan de gang.
Het museum wordt volledig met vrijwilligers gerund. Het is enkel te bezoeken op afspraak in groep, na afspraak via : bezoekfasluchtvaartmuseum@gmail.com Er zijn een aantal zondagen van mei tot oktober (1ste zondag van de maand) dat het museum vrij te bezoeken is van 14u tot 17u
Alle info i.v.m. de vereniging en het museum kan je terugvinden op www.fasinfo.be

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Harald De Brabander
  • Foto's: Harald De Brabander