Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Plaquette Albert Knipmeijer

Plaquette voor Albert Knipmeijer in Emmeloord, met de tekst:

A.J. KNIPMEIJER

ONVERBREKELIJK MET DE
ONDERDUIKERS VERBONDEN

1940-1945

De provincie Flevoland bestond nog niet in de oorlog, maar de Noordoostpolder (NOP) wel. Die was nťt drooggevallen en er waren veel landarbeiders nodig. Die kwamen er dankzij Bert Knipmeijer, personeelsfunctionaris bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Kampen, die hard op zoek ging naar jongemannen die in de polder wilden werken. Dat bleken niet allemaal boerenjongens met ervaring te zijn, maar ook veel mannen die de Arbeitseinsatz in Duitsland wilden ontlopen, en later ook mannen uit het Verzet.

De naam van Knipmeijer was tůen in heel Nederland bekend. En nog altijd wordt zijn naam in ťťn adem genoemd met het Nederlands Onderduikers Paradijs, de bijnaam die de NOP kreeg.

Verstilde Verhalen - Omroep Max
Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

Podcast #12 - De man die Nederlands Onderduikers Paradijs creŽerde in de polder

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)