TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Kustbatterij 35 "Maxim Gorky-II"

Deze kustbatterij (dat eigenlijk wel een fort genoemd mag worden) was het modernste en grootste fortificatie in de sector Sevastopol en ligt op 10 km afstand van het centrum van deze beroemde havenstad. De bewapening bestond uit twee imposante 305mm dubbelloopse geschutskoepels die tijdens het beleg van Sevastopol (1941-1942) effectieve vuurondersteuning verleenden aan de vechtende Sovjet troepen in het noorden en oosten. De batterij werd bediend door 300 man en 120 infanteristen bemanden de omringende stellingen. Op 1 juli 1942 werd de laatste 305mm granaat door de batterij afgevuurd en de volgende dag werd "Maxim Gorky-II" (de Duitse benaming) door haar eigen garnizoen gedetoneerd. 23.000 gewonde Sovjet soldaten bleven achter in de ondergrondse gangen.

Het museum:
Tegenwoordig is een groot gedeelte van de machtige batterij opengesteld voor het grote publiek. Daarnaast zijn er ook meerdere monumenten ter nagedachtenis aan de verdedigers van batterij 35. De twee machtige geschutskoepels zijn er jammer genoeg niet meer. Wel zijn de grote geschutsopstellingen nog te bezichtigen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)