TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Via Dolorosa 1914-2014 en Gedenkteken Joseph Boden

'Via Dolorosa' of 'Weg van het Lijden' volgt de eerste oorlogsmaanden van het Duitse leger in België, vanaf het oversteken van de Duitse grens bij Gemmenich tot het vastlopen van het front in de Westhoek. Het monument bestaat uit samengeperst oorlogsmateriaal.

Gedenksteen te Rotselaar ter nagedachtenis van BODEN Joseph, soldaat bij het 5e Linieregiment.

Getroffen door een scherf van een granaat, sneuvelde hij op 12 september 1914 op 23 jarige leeftijd aan de oevers van de Dijle te Rotselaar. Joseph Hyacinthe Emile Jules Boden werd geboren op 22 januari 1891 te Waremme. Hij was van de lichting van 1911. Op het moment van oorlog was hij student en ongehuwd. Waarschijnlijk woonde hij zelf in Berchem (Antwerpen) want hij wordt vermeld als gesneuveld parochiaan van de Sint-Norbertusparochie.

Zijn vader was apotheker in Waremme. Reeds in 1915 zou het lichaam op het kerkhof van Rotselaar ontgraven en bijgezet worden in de grafkelder van de familie op het kerkhof van Waremme.
We vinden zijn naam ook terug op de gedenkplaat voor de gesneuvelde oud-studenten van de ‘Ecole moyenne de l’Etat’ en op het oorlogsmonument van de gemeente Waremme.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Jan Rymenams
  • Foto's: Luc van Waeyenberge
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Geneanet, https://nl.geneanet.org/gallery/?action=detail&id=6705148&individu_filter=BODEN&rubrique=monuments, geraadpleegd op 1 september 2018.
  • War Dead Register, https://www.wardeadregister.be/fr/content/boden, , geraadpleegd op 1 september 2018.
  • Familiekunde regio Antwerpen, https://www.familiekunderegioantwerpen.be/gesneuvelden_WOI/Gesneuvelde%20soldaten%20van%20Sint-Norbertus-parochie.pdf, geraadpleegd op 2 februari 2021
  • Bel Memorial, https://bel-memorial.org/cities/liege/waremme/waremme_plaques_athenee.htm, , geraadpleegd op 2 februari 2021