TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Verdediging Adzhimushkayskie Steengroeve

Op 8 mei 1942 lanceerde het Duitse leger het offensief op het Kerch schiereiland en veroverde binnen een paar dagen de stad Kerch (16 mei 1942). Het Rode Leger begon kort na de inname van deze stad met het evacueren van haar troepen naar het Taman schiereiland. Ongeveer 13.000 manschappen (een hybride van verschillende militaire eenheden) offerden zich op door rugdekking te verlenen aan hun kameraden. Al snel raakte deze groep omsingeld en zocht daarom toevlucht in de Adzhimushkayskih steengroeve. Een slimme keus, aangezien dit een labyrint was van ontelbare ondergrondse gangen en grotten en dus makkelijk te verdedigen. Ondanks het tekort aan primaire voorzieningen en munitie streden de Sovjets een effectieve partizanenoorlog, waarbij het Duitse leger aanzienlijke materiele schade opliep. In de Adzhimushkayskih grotten vonden 12.952 Sovjets een moedige dood.

Het museum:
Na de oorlog is een deel van de groeve opengesteld voor het grote publiek. De ingang van dit museum wordt gesierd door een indrukwekkende architectonische compositie.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

45.381062, 36.523477