TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Lange Straße 19

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken 3 leden van de familie Motulski:

* Emil Motulski, geb. 1887, gedeporteerd 1942, Belzyce, Auschwitz, vermoord.
* Ludwig Motulski, geb. 1928, gedeporteerd 1942 Belzyce, vermoord.
* Elfriede Motulski née Luchtenstein, geb. 1892, gedeporteerd 1942, Belzyce, Auschwitz, vermoord.

Emil David Motulski en Elfriede Luchtenstein trouwden en kregen vier kinderen. Het bedrijf van Emil Motulski was een winkel aan de Lange Strasse 45 waar geproduceerde goederen, fournituren, wol en linnengoed werden verkocht. Nadat de Reichspogromnacht de winkel had vernietigd, sloot Motulski deze op 10 november 1938. De Motulskis werden gedwongen hun huis te verlaten en hadden geen andere keus dan Zschopau te verlaten en naar een Judenhaus in Chemnitz te gaan.

Drie van hun kinderen hebben het overleefd. De ouders en Ludwig (genaamd Lutz) niet. Ze werden gedeporteerd in 1942. Uit de Duitse federale archieven blijkt dat Emil David Motulski, Elfriede Motulski en hun zoon Ludwig Motulski op 10 mei 1942 allemaal van Weimar-Leipzig naar het getto van Belzyce in Polen werden gedeporteerd. De archieven, de stolpersteïne en de getuigenis van een dochter weerspiegelen de moeilijkheden bij het vinden van nauwkeurige gegevens en zijn niet consistent over de plaats van overlijden voor de ouders. Volgens de archieven was het Belzyce-getto de plaats van overlijden voor beiden, terwijl in een getuigenverklaring die door een dochter bij Yad Vashem is ingediend, staat dat haar vader is vermoord in Auschwitz, haar moeder in Majdanec.

Een andere stolperstein werd voor Ludwig geïnstalleerd op de locatie waar het gezin in Chemnitz woonde: [towid] 40090, Zschopauer Straße 74 [/ towid] in Chemnitz.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.74788, 13.06991