TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument En Graven Litouwse Onafhankelijkheidsoorlog Širvintos

Een monument voor de Litouwse onafhankelijkheidsoorlog (of Pools-Litouwse oorlog) in 1919-1920 en het daaropvolgende conflict om Vilnius en enkele soldatengraven uit 1920.

Het monument bevindt zich aan de Vilniaus gatve te Širvintos in een klein parkje naast de kerk. Het betreft een beeld van "moeder Litouwen" met voor haar een stervende jongeman. Aan de zijkanten van de monumenten staat in het Litouwse de tekst "voor de nabij Širvintos gevallen oorlogshelden 1919-1922" en "dankbare landgenoten 1927 VIII 15" Waarbij laatstgenoemde datum de oprichtingsdatum van het monument is.

Als men doorloopt bevindt zich achter de kerk de algemene begraafplaats waarop ook ca. 20-30 bekende en onbekende Litouwse en Poolse soldaten die hier in 1920 gesneuveld zijn rusten. De graven bevinden zich vanaf de kerk gezien links achterin, maar nog wel voor de kapel. Bij binnenkomst via de P. Cvirkos gatve liggen de graven op de 2e of 3e rij links van de ingang.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer

55.036898, 24.966999