TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Halifax Mk II, L-9521, Code TL-Z

Vlakbij deze locatie crashte op 9 juli 1941 Halifax MkII, L-9521 van RAF 35 Squadron. Vier bemanningsleden kwamen hierbij om. De overige drie werden krijgsgevangen genomen. Dit monument is onderdeel van de Wings of Freedom route Gennep-Mook.

Om 10.30 uur stegen er 170 vliegtuigen op vanaf hun basis Linton-on-Ouse, waarvan zeven viermotorige Halifaxtoestellen. Ze hadden verschillende doelgebieden. Een specifiek doel voor de Halifaxen was de Leunafabrieken in Merseburg. Hier lag een chemische fabriek van BASF. Op de terugweg werd een Halifax in een aantal zoeklichtbundels gevangen.

Een rondcirkelende Duitse nachtjager - van het type Messerschmitt Bf-110 met als bestuurder Luitenant August Geiger - schoot met zijn boordkanonnen op de Halifax. Er brak meteen brand uit in het toestel en het kwam al brandend tegen een huis tot stilstand. De piloot en nog enkele bemanningsleden waren eruit gesprongen en overleefden de crash. De piloot kreeg nog de mogelijkheid om onder te duiken bij de familie Janssen, maar dat wilde hij niet.
Vier bewoners van het huis hadden ernstige brandwonden en zijn in het ziekenhuis te Nijmegen overleden.

Bemanningsleden:
Pilot L.W. Bovington (DFM) RAF POW
Flight engineer H.S. Bradbeer RAF POW
Navigator T.A. Parkes (24) RAF KIA Uden War Cemetery
Bombardier A.R. Kiddey RAF POW Stalag Mühlberg
Radio operator G.D. Barry (23) RAF POW
Aerial gunner N.E.H. Coleman (33) RAF KIA Uden War Cemetery
Aerial gunner A.E. Hammond (22) RAF KIA Uden War Cemetery

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.746894, 5.894467.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.602898, 6.068989