TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ivan Peskov Averkievo

Het monument voor inwoners van het dorp Averkievo, die omkwam tijdens de Grote Patriottische Oorlog en de buste van de held van de Sovjet-Unie Ivan Fyodorovitch Peskov, die in dat dorp werd geboren.

Ivan Peskov werd geboren op 23 februari 1922 in een boerenfamilie. Na het afronden van de 5e klas werkte hij op een collectieve boerderij. Hij werd in april 1942 in dienst genomen bij het Rode leger en werd in augustus van datzelfde jaar naar het front gestuurd. Hij presteerde zijn prestatie bij het oversteken van de Dnjepr-rivier in de buurt van de stad Zaporozhye. Op 26 november 1943 stak Ivan Peskov, aan het hoofd van een groep seingevers, onder vijandelijk vuur de rivier de Dnjepr over, legde een kabellijn en bracht telefonische communicatie tot stand tussen de voorhoede van de oprukkende troepen en het bevel. In een lijf-aan-lijfgevecht op het Dnjepr-bruggenhoofd dat van de vijand was heroverd, doodde Peskov zes Duitsers. Bij decreet van het Presidium van de Opperste Sovjet van de USSR van 22 februari 1944 voor een voorbeeldige uitvoering van gevechtstaken van het commando aan het front van de strijd tegen nazi-indringers en de moed en heldenmoed die in dit geval wordt getoond, soldaat van het rode leger Ivan Peskov werd bekroond met de titel Held van de Sovjet-Unie met de toekenning van de Orde van Lenin en het gouden sterrenmedaille nummer 2677.
In 1946 werd Ivan Peskov gedemobiliseerd. Hij werkte als slotenmaker in de stad Elektrostal, regio Moskou. Hij stierf op 7 november 1972.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin / Wikipedia
  • Foto's: Fyodor Telin

55.656429, 38.636674