TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatiepaneel Verzetsheld Willem Johannes Dercksen

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Willem Johannes Dercksen raakte na de komst van de Duitsers al vroeg bij het verzet betrokken. Eerst met zijn eigen verzetsgroep, die onderduikers hielpen aan een veilig adres, een nagemaakt persoonsbewijs of voedsel. Ook verstrekten ze bonkaarten en valse distributiekaarten zodat onderduikers makkelijker aan eten konden komen.
In de zomer van 1943 sloot zijn groep zich aan bij de LO, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers.
Als gevolg van verraad pakten de Duitsers in augustus 1944 in het hele land een aantal belangrijke verzetsmensen op. Dercksen was het slachtoffer van deze arrestatiegolf. Hij werd op 8 augustus in Gouda gearresteerd. Na een aantal weken gevangenis werd hij naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen (bij de stad Oranienburg) afgevoerd. Niet veel later, op 3 oktober 1944, overleed Willem Dercksen in het concentratiekamp. Hij was toen zestig jaar oud.


De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden