Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Wellington III X3798

Deze kleine plaat voor de omgekomen bemanning van de Wellington III X3798 (12 augustus 1942) van het 156 Sqn hangt aan een afspanning van een wei in de Bertrodestraat. Op het bord hangt een kruisje met een klaproos, dit type kruisje ziet men op vele Britse graven, ze worden gemaakt door Britse oorlogsinvaliden. Ieder jaar op 11 november worden in Engeland de oorlogsslachtoffers met deze kruisjes herdacht. De rode klaproos (poppy) werd een symbool voor de oorlogsgruwel door het wereldberoemde gedicht dat de Canadese dokter John McCrae tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef aan de IJzer.

De twee bemanningsleden die de dood vonden bij de crash van de Wellington liggen begraven op het kerkhof van Tildonk, het zijn Piloot F/Sgt Fred Harker en P/O Charles Lenover. Drie inzittenden wisten zich te redden met hun parachute: F/Sgt Jack díArcy, F/Sgt Ken Morrison en F/Sgt Bruce Weaver. De overlevenden vielen in handen van de Duitsers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Rasker
  • Foto's: Rudi Rasker