TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog Munitietrein in Rijen GeŽxplodeerd

In de Gemeente Gilze en Rijen is een herinneringsroute gemaakt in herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Op een aantal plaatsen is een bordje met beschrijving van wat er gebeurde op die plaats in de Tweede Wereldoorlog.


MUNITIETREIN BIJ DE VIJF EIKEN IN RIJEN GEňXPLODEERD

Op 30 juli 1943 ontplofte bij overweg Vijf Eiken in Rijen een munitietrein met vliegtuigbommen, waarschijnlijk als gevolg van sabotage. Er vielen meerdere gewonden en een toevallige voorbijganger, Nol Heerkens, kwam om het leven.
Tot ver in de omtrek richtte de explosie veel schade aan. Cafť-boerderij Vijf Eiken en verschillende andere woningen bleken verwoest te zijn of onbewoonbaar.

Twintig wagons werden helemaal vernield, vijf gedeeltelijk. De locomotief en de vier achterste wagons bleven gespaard en daardoor ook de machinist, de hulpmachinist en de conducteur.

De spoorlijn zelf werd over een afstand van ongeveer 250 meter totaal vernield. Na de ontploffing ontstond direct brand in de bossen aan de zuidkant van de spoorweg Breda Ė Gilze-Rijen. De vrijwillige brandweer van Rijen rukte met dertien man en een motorspuit uit, maar hoefde niet in actie te komen. De boswachter van Staatsbosbeheer had met een brandploeg de vlammen al gedoofd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter van Hoek (1, 3), Heemkring Molenheide (2)
  • www.heemkringmolenheide.nl