TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Oorlogsbegraafplaats Kurkliai

In het dorpje Kurkliai (vertaling: veenmollen) bevindt zich voor de plaatselijke kerk een Sovjet begraafplaats uit WO II. Een stenen trap leidt naar het centrale beeld van een Sovjet soldaat met vlag en machinegeweer. Veel van dit soort standbeelden zijn na de onafhankelijkheid van Litouwen verwijderd en in Grutas Park terechtgekomen. Het plan was ook dit beeld te verwijderen maar de lokale bevolking kwam hier tegen in opstand. Zij vonden dat het beeld bij de begraafplaats hoort en ook de nabestaanden van de Sovjet soldaten recht hebben op een volwaardige herdenkingsplaats. Zelfs de rode ster voor het standbeeld is bewaard gebleven.

De goed onderhouden plek bestaat verder uit 20 grote grafzerken, 18 met een plakkaat "onbekende soldaat" en 2 met bekende gesneuvelden, en een wand met ruim 100 namen van in de regio gevallen soldaten onder de tekst "voor altijd in herinnering". Tevens is er een plakkaat ter herinnering aan een monument voor Litouwse vrijheidsstrijders in de periode 1918-1928. Het monument zelf is in 1952 door de Sovjets weggehaald.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer

55.4145, 25.062278