TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Garnizoensbegraafplaats Grudziadz

De Garnizoensbegraafplaats (ook bekend als de lagere begraafplaats) werd in 1807 opgericht voor het begraven van soldaten die tijdens de belegering door het leger van Napoleon stierven. Later werden hier ook de overleden Pruisische krijgsgevangenen begraven. Tijdens de wereldoorlogen werden hier ook Duitse soldaten begraven die in ziekenhuizen in Grudziądz stierven. In het interbellum werden Poolse soldaten, waaronder degenen die stierven in de Pools-bolsjewistische oorlog van 1919-1921, hier begraven.

De begraafplaats werd tijdens de gevechten van 1945 beschadigd en de graven van de Poolse soldaten uit de oorlog van 1919-1921 werden daarna met de grond gelijk gemaakt. De Duitse graven zijn opgegraven en herbegraven op de Duitse Oorlogsbegraafplaats bij Mławka.

Op deze begraafplaats zijn veel oorlogsveteranen begraven, waaronder:

- Generaal-majoor Stefan Kasprzycki de Castelnedolo
- Generaal-majoor Stanislaw Pruszyński

SYMBOLISCHE MASSAGRAF
Dit monument uit 1996 herdenkt de Poolse soldaten die tussen 1920 en 1921 in nabijgelegen ziekenhuizen zijn bezweken aan verwondingen en ziekte, en vervolgens op deze begraafplaats zijn begraven. Hun graven werden in 1945 grotendeels verwoest tijdens de gevechten om Grudziadz, waarna de grafstenen werden verwijderd en het gebied met de grond gelijk werd gemaakt.

Bij het monument staat een informatiebord met de namen van Poolse soldaten waarvan zeker is dat die hier begraven lagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.506656, 18.763799