TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vliegveld Hilversum

Vliegveld Hilversum

In 1936 werd gestart met de bouw van dit civiele vliegveld. In augustus 1939 werd het vliegveld gevorderd vanwege de mobilisatie.

Vanaf dit vliegveld opereerde de 1e Verkenningsgroep van het 2e Luchtvaart Regiment. Zij vlogen hier met Fokker C-V en Koolhoven FK.51 vliegtuigen. Later werd daar de Jachtgroep Veldleger/ 2e Jachtvlieg Afdeling aan toegevoegd met Fokker D-XVIIís.
In de nacht van 9 op 10 mei 1940 werd het vliegveld aangevallen door de Duitse Luftwaffe waarbij enkele vliegtuigen werden beschadigd. Het vliegveld werd vervolgens door de Duitsers gevorderd en uitgebreid. Het vliegveld werd niet actief door de Luftwaffe gebruikt. Het vliegveld werd gebruikt om lesvliegtuigen in elkaar te zetten en vanaf het vliegveld in te vliegen.

Aan het einde van de oorlog hebben de Duitsers de aanwezige gebouwen opgeblazen en materialen onklaar gemaakt. De Geallieerden konden het vliegveld vrijwel direct gebruiken. Het Britse 657 Army Squadron ging het vliegveld gebruiken en vloog vanaf Hilversum om ondersteuning aan het Canadese leger te verlenen. Het veld werd tot januari 1946 door de Geallieerden gebruikt.

Nu is het weer actief in gebruik voor de civiele luchtvaart..

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Willem Visser
  • Foto's: Willem Visser

Gerelateerde boeken