TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Household Cavalry Monument Zandvoorde Lord Worsley

Op de plaats waar nu het gedenkteken staat voor de "Royal Household Cavalry", sneuvelde op 30 oktober 1914 luitenant Charles Sackville Pelham, Lord Worsley (° 14-8-1887).
Worsley was een Brits edelman, officier en schoonbroer van Douglas Haig de latere opperbevelhebber van de Britse troepen aan het Westelijk front.

Pelham was in die periode commandant van een machinegeweer sectie van het C-squadron van de Royal Horse Gards. Bij de zware gevechten rond de heuvel in Zandvoorde op 30 oktober 1914 raakt de groep afgezonderd zodat zij het bevel tot terugtrekking niet ontvangen, zij vechten tot de laatste man er sneuvelen 120 manschappen. Na de slag werd Worsley en de anderen begraven door de Duitsers en een officier maakte een bericht met de exacte locatie van zijn graf.
Wanneer de oorlog gedaan is geraakt dit gedetailleerde plan tot bij zijn familie.

Zijn echtgenote Alexandra Vivian, Lady Worsley (° 27-2-1890) kocht na de oorlog de grond met het graf van haar man. In 1921 wanneer men begon met het centraliseren van de kerkhoven werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Ypres Town cemetery Extension in Ieper (II. D. 4.).

Op de oorspronkelijke locatie van het graf werd het gedenkteken voor de ‘Household Brigade’ opgericht. Het werd op 4 mei 1924 onthuld, in aanwezigheid van Britse en Belgische militairen, oud-strijders en in aanwezigheid van Douglas Haig.

Lady Worsley is nooit hertrouwd en tijdens WOII was zij zeer actief bij de WVS (Women's Voluntary Service), Zij overleed op 21 september 1963.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen