TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wandelroute "Sur les traces de 14-18" - Anloy

Wandeling langs de sporen van de 1ste wereldoorlog

In augustus 1914 was de Slag der Grenzen de eerste algemene confrontatie van de Grote Oorlog. Voor de Belgen was de toetreding tot de oorlog een verrassing. In feite was het land neutraal en de invasie van de Duitse troepen in het grondgebied was een ware schending.
Duitsland passeerde door België om het Franse leger in de rug aan te vallen en zo snel door te stoten naar Parijs.
Deze schending van de Belgische neutraliteit bewoog de geallieerde grootmachten om toe te treden tot de oorlog en de Triple Entente te vormen: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.
Bij de algemene mobilisatie van 31 juli kon België rekenen op 200.000 mannen, tegen 3.840.000 voor Duitsland. De verdediging van het land rustte op drie versterkte plaatsen: Namen, Luik en Antwerpen.
Op 4 augustus werd België aangevallen door een Duits leger dat superieur was op alle vlakken (omvang en bewapening). De 12 Luikse forten vielen, de één na de ander.
Brussel viel vier dagen later. Na de val van de forten van Namen trok het Belgisch leger zich terug tot aan Antwerpen en uiteindelijk tot aan de IJzer, waar het front zich stabiliseerde gedurende 4 jaar.
In Belgisch Luxemburg waren het de Fransen die door Joffre de aanval openden op 22 augustus en hier in de Ardennen de Duitsers tegenkwamen.
De slag bij Anloy op 23 augustus 1914 maakte deel uit van de "Slag der grenzen" tussen de Duitse en Franse infanterietroepen ondersteund door artillerie. De Franse artillerie stond opgesteld in Jehonville: een tactisch verkeerde plaats voor deze slag omdat ze over de bossen, zonder precies zicht, moesten schieten. De Duitsers hebben deze slag gewonnen en op 23 augustus 1914 sneuvelden 1750 soldaten (1150 F en 600 D).
Velen vonden hun laatste rustplaats op het militaire kerkhof van Anloy Heide, op deze wandeling. Een kleiner kerkhof ligt in het bos van Luchy, op de verbindingsbaan van Ochamps naar Bertrix.
Meer dan 50 burgers van Anloy werden vermoord, het dorp afgebrand.

‘Sur les traces de 14-18’ is een didactische wandeling van 8 km op grondgebied Anloy in
18 etappes rond verschillende thema’s.
1. La prise d’otage dans le quartier du Burnaumont
2. Le début de la Première Guerre mondiale
3. Le combat d’Anloy – 22 août 1914
4. Les soldats allemands
5. Les soldats français
6. Les victimes militaire du combat d’Anloy
7. Les principales armes françaises et allemandes
8. Le cimetière militaire franco-allemand d’Anloy-Bruyères
9. Panorama du combat d’Anloy
10. Les récits des soldats
11. La plaque commémorative à Louis Gillet
12. Le calvaire du Petit Wez
13. La plaque commémorative à Dom Bernard Gillet
14. La vie sous l’occupation
15. Les maisons du comité
16. L’armistice, le 11 novembre 1918
17. Le monument aux morts de la première guerre mondiale
18. La plaque commémorative à l’abbé Tavier

Militaire begraafplaatsen, monumenten en gedenkplaten, bewegwijzerde routes… allemaal sporen van deze tragische geschiedenis, op de wegen van de herinnering.

Bron : o.a. Fondation Merci

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.949508, 5.221673