TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ontmijners De Panne

Na de Bevrijding begon men met het herstel van België en moesten alle springtuigen onschadelijk worden gemaakt die door de bezetter en de bevrijders waren achter gelaten. Daarom werden er begin 1945 twee ontmijningsbataljons opgericht. Het 1ste bataljon was actief in de Ardennen, het 2de bataljon had als taak om de Belgische kust springstof vrij te maken.

Op de dagorde van het Belgisch leger van 25 oktober 1946 wordt er hulde gebracht aan het 2de ontmijningsbataljon en wordt er een balans opgemaakt van hun werk.
Er werden 4000 ton gevaarlijke tuigen weggenomen of vernietigd, 218 000 mijnen onschadelijk gemaakt, 2250 gebouwen gecontroleerd waarin 7825 valstrikken werden gevonden en ontmijnd en 2500 hectaren grond werden terug ter beschikking van de landbouw gesteld.

Dit monument herinnerd aan de ontmijners die omkwamen bij het uitoefenen van hun gevaarlijke taak in de omgeving van De Panne.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)