TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument 1e Regiment Ardeense Jagers

Dit monument ter nagedachtenis aan de gevallenen van het 1e Ardennenjagersregiment staat op 700 m van het dorp langs de route de Fauvillers, au hameau de Traquebois.

10 mei 1940 – 1ste regiment Ardeense Jagers, 5de compagnie

Diverse wachtposten van de Ardeense Jagers bewaken de grens via een netwerk van Alarmposten (Postes d’Alerte)). Hun taak bestaat erin het commando te alarmeren bij een Duitse inval. Het zijn deze alarmposten die kort na middernacht de eerste berichten doorsturen over verdachte bewegingen aan de grens. Het regiment is dan reeds in staat van alarm gebracht door de divisiestaf en is kort na 01u00 gestart met het innemen van zijn stellingen.

Bij de 5de compagnie maakt het 1ste peloton te Strainchamps contact met de vijand rondom 10u00. Onderluitenant Nemry en zijn manschappen blijven op post tot 16u00 en verlaten vervolgens het dorp. Het peloton trekt zich terug naar het Bois du Grosthier en Hotte waar men aansluit bij de 4de compagnie.

Te Bodange blokkeren ongeveer 70 soldaten van de 5de compagnie van Kapitein-commandant Briquart de baan Arlon-Bastogne. Omdat de telegrafisten van de Ardeense Jagers reeds tijdens de nacht de plaatselijke telefooncentrale vernietigd hebben, staat de compagnie niet langer in verbinding met het commando en komt het bevel tot de aftocht niet toe. Vanuit het oosten daagt de Duitse voorhoede van een colonne van dezelfde 1ste pantserdivisie op. Hevige gevechten breken uit en de compagnie wordt snel herleid tot twee pelotons. Commandant Briquart, hoofd van de 5de compagnie sneuvelt. Na een moedige weerstand die de ganse dag aanhoudt, moet de 5de compagnie de duimen leggen en 11 doden en 24 gekwetsten betreuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken