TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Renkin - De Villermont - Lorphèvre

Lt Paul Renkin en soldaten Emile Lorphevre en Claude Hennequin de Villermont maakten deel uit van het Belgische 5th SAS. Ze waren opgeleid om achter de vijandelijke linies te opereren voor inlichtingen- en sabotageopdrachten. In oktober 1944 werd het Belgische 5th SAS, aanvankelijk een parachutisteneenheid, omgevormd tot een verkenningseenheid met bewapende jeeps. Op dat moment telde de eenheid ongeveer 320 manschappen.
Bij de Duitse aanval in de Ardennen op 16 december 1944 was het langs Geallieerde kant alle hens aan dek. Alle eenheden die snel konden ingezet worden, werden die kant uitgestuurd en daar hoorde dus ook het ‘Belgian SAS Recce Squadron’ bij.
Op 28 december werden ze naar de Ardennen gezonden en onder het bevel van de Britse 6th Airborne Division, installeerden ze zich in Froidfontaine, aan de zuidkant van ‘The Bulge’. Van daaruit voerden ze samen met Britse pantserwagens verkenningen uit in de richting van Wellin, Tellin, Halma, Han-sur-Lesse, Libin, Hatrival, Wavreille.
Op de fatale 31 december 1944 trok Lt Renkin erop uit met 4 jeeps in de richting van Bure. Na een eerste opdracht in de voormiddag, vertrokken ze in de namiddag opnieuw in dezelfde richting. Op een bepaald moment merken ze Duitse soldaten op die zich terugtrekken in de bossen. Ze gaan onder dekking van de andere jeeps langzaam verder maar worden onder vuur genomen. De jeep van Lt Renkin maakt rechtsomkeer maar wordt getroffen door een granaat in de reserve-brandstoftank. Het voertuig explodeert en de drie inzittenden komen daarbij om. Op de plaats van dit gevecht staat al vele jaren het ‘Croix Renkin’, een gedenkteken voor de drie omgekomen militairen,

Bron : Hangar Flying

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Pascal De Schepper (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)

Gerelateerde boeken

50.0813889, 5.2472222