TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporen Gevechten Bevrijding Brecht

Op de muur in deze straat zie je nog inslagen van kogelpunten en granaatscherven van de gevechten bij de Bevrijding van Brecht. Door er met de nodige symboliek een kader en een infobord rond te plaatsen krijg je een origineel monument.

Tekst infobord:

Je staat hier voor één van de laatste sporen uit de Tweede Wereldoorlog die nog aanwezig zijn in het Brechtse straatbeeld. Dit oorlogsmonument staat symbool voor al het menselijk leed en de materiële schade die werden veroorzaakt door de hevige gevechten. Maar liefst 2/3 van de gebouwen in onze gemeente werden beschadigd! De grootste schade werd toegebracht door de talrijke artilleriebeschietingen die zich tussen 23 september en 20 oktober op Brechtse bodem hebben afgespeeld;
Bijna een maand lang lag Brecht in de frontlijn!

In de tuin aan de overkant van deze straat werden maar liefst 122 bomkraters op een oppervlakte van 1 hectare geteld. Het historische pand "Sint-Huybrecht’, het huidige Kempisch museum, werd door 23 granaten getroffen.

Deze muur draagt nog steeds de littekens van deze beschietingen. We zien de talrijke inslagplaatsen van kogelpunten en granaatscherven. Stel je even voor dat je hier tijdens de gevechten stond.

De blauwe liggende rechthoek verwijst naar het kenteken van de eerste bevrijders van Brecht. Zo droegen de soldaten van de Canadese 2de Infanteriedivisie een blauwe liggende rechthoek op hun mouw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen