TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringskleed N.V.E.P.G

In de hal van een bijgebouw van de Gemeente Groningen hangt een herinneringskleed van de N.V.E.P.G. (Nederlandse Vereniging Ex Politieke Gevangenen).
De basiskleur van het kleed is wit/grijs gestreept en moet een beeld weergeven van de gevangeniskleding in de concentratiekampen.
Op het kleed staat de datum 22-06-1955 en een hoofdletter H in een rode driehoek met de punt naar beneden. De datum van 22-06-55 is een verwijzing naar "Laatste Wekroep". De oproep was voor het 10e congres van 22 tot en met 25 juni 1955 in de Twente Hallen te Enschede.
De hoofdletter H staat voor Holland. De rode driehoek is een rode gelijkzijdige driehoek die op zijn punt staat. Ze stond symbool voor politieke gevangenen. Hieronder vielen onder meer communisten en andere binnenlandse tegenstanders van de nazi's, vrijmetselaars en buitenlandse politieke gevangenen en verzetsstrijders. De meeste mensen kregen ook een identificatienummer.

Naast het herinneringskleed hang een schildje van de N.V.E.P.G. die samen met het kleed op 10 april 1991 is aangeboden aan burgemeester mr. A.A.M.F.Staatsen van Groningen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman (1, 2), NIOD (3)

Gerelateerde boeken