TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsmonument Voormalig Oorlogsgraf Giethoorn

Achter in de eeuwenoude Protestantse Kerk van Giethoorn hangt naast een houten kruis een fotolijst met daarin op het eerste oog kiekjes van een vrolijke, stoere jongeman.

In het midden van de collage, is echter een wit grafkruis te zien met daarop de naam Frederick Charles Grambo en zijn overlijdensdatum 29-02-1944.

Luitenant-Kolonel Grambo, geboren op 18-11-1915 in de Amerikaanse staat Ohio en in 1939 getrouwd met zijn "high school sweetheart" Doris Ellen Feltham, maakte als piloot deel uit van de 364e Fighter Group (Headquarters) van de 8e Air Force USA, gestationeerd in het graafschap Suffolk in Groot-Brittannië.

Al tijdens zijn tweede vlucht, een missieoriëntatie, werd zijn toestel op 28-02-1944 getroffen door luchtafweergeschut wat resulteerde in een beschadigde linker motor waardoor het toestel geleidelijk steeds meer hoogte verloor.

Op circa 8.000 voet (2.400 meter) vloog de linker motor in brand en raakte de rechter motor eveneens defect, waarna het toestel neerstortte nabij de Walengracht, een kanaal in de nabijheid van Giethoorn tussen Jonen en de Beulaker.

Grambo had getracht zich met zijn parachute te redden, maar deze bleef haken aan de vliegtuigstaart en de vliegenier overleed een dag later op 29-02-1944, hij werd op 06-03-1944 begraven bij de Protestantse Kerk van Giethoorn.

Voorafgaand aan de uitvaardienst was er dwingende inmenging van de Duitsers die onder geen beding wilden dat een eerbetoon of enige vorm van waardering gegeven werd en eisten van de lokale dominee Jacobus Johannes Ket de volledige preek in het Duits op ter controle.

Ondanks de spertijd, armoede die de oorlog teweegbracht en de vroege tijd van het jaar, zorgde de plaatselijke bevolking er diezelfde nacht voor dat het graf van Grambo bij het ochtendgloren een ware bloemenpracht was.

Na de oorlog is in overleg met de familie besloten dat Frederick Charles Grambo herbegraven zou worden bij zijn gesneuvelde landgenoten op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Margraten (Perceel H Rij 5 Graf 13).

Dominee Ket heeft vele jaren contact onderhouden met de familie van Grambo en kwam zodoende ook te weten dat zijn zoon Frederick Charles "Ricky" Grambo in de leeftijd van slechts 17 jaar omkwam door verdrinking, nota bene in het Duitse Frankfurt.

Als dank voor het respect wat werd betoond bij de uitvaartdienst en het verzorgen van zijn laatste rustplaats tot de bijzetting op Margraten, heeft de familie van Grambo jarenlang een donatie geschonken aan de kerkgemeenschap van Giethoorn.

Onder de fotolijst in de kerk is een klein haakje in de muur bevestigd, ieder jaar tijdens Dodenherdenking wordt daaraan een kandelaar gehangen waarin een kaars wordt gebrand voor Frederick Charles Grambo, hij is door Protestantse Gemeente van Giethoorn nooit vergeten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries