TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument CRAB’s RCLB Poperinge

CRAB is de afkorting voor Centre Recruitment de l’Armée Belge in het Nederlands RCBL wat staat voor Rekruterings Centrum van het Belgisch Leger. Meestal wordt de Franse afkorting gebruikt voor de omschrijving van deze groep.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft het grootste deel van de reserve van het leger achter in bezet gebied en kunnen niet worden ingezet om het leger in onbezet gebied te vervoegen.
Om dit te voorkomen moesten bij het begin van de Tweede Wereldoorlog alle mannen tussen de 16 en 35 jaar die nog geen legerdienst hadden gedaan zich melden in de rekruteringscentra, voor de Vlamingen waren deze in Ertvelde en Eeklo. Maar door de snelle Duitse opmars werden de centra verschoven naar Roeselare, Kortrijk en Ieper en later naar het Noorden van Frankrijk. Het ging hier om meer dan 300 000 jongeren die vertrokken per trein of met de fiets.
Wanneer zij door de Duitsers worden ingehaald in het Noorden van Frankrijk vertrekken er al vele terug huiswaarts. Een 100 000 van hen worden met de trein overgebracht naar Rouen en daarna naar het zuiden van Frankrijk in de buurt van Toulouse. Zij verblijven daar in dorpen en de verveling en het heimwee naar hun familie maakte hun verblijf daar niet gemakkelijk. Het hoofdkwartier was gevestigd in Toulouse en stond onder het bevel van generaal De Selliers de Moranville. Vanaf juli 1940 keren zij stilaan terug naar België.
Hier in Popering herinnerd dit monument aan de CRAB’s.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen