TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bunkermuseum Würzenpass

Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling over een steile bosweg naar het museum.

Dit bunkercomplex is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, ten tijde van de Koude Oorlog. Nog in 1991 was het opnieuw operationeel vanwege de strijd in Joegoslavië (en ook in 1968 tijdens de Praagse Lente). Het complex bestaat uit een aantal ingerichte bunkers met daartussen betonnen loopgraven. Een paar bunkers hebben nog een oorspronkelijke geschutskoepel, die toegankelijk is.

Op het terrein is ook een opstelling van geschut. Daar staat in een recent gebouwde tentoonstellingsbunker nog een originele T34 die door de Russen na de Tweede Wereldoorlog is achtergelaten. Ook is er een losse T34/85 koepel en een Amerikaans 155 mm kanon uit 1945. Daarnaast zijn er wat geschutsstukken van net na de Tweede Wereldoorlog, waaronder een Bofors 40 mm luchtafweergeschut wat nog gericht kan worden.
Ook langs de weg zelf richting Slovenië staat nog een T34 tank.

Het museum is wat rommelig, maar komt erg leuk over vanwege de originaliteit van de bunkers en uitrusting en de manier waarop ze in de berg verwerkt zijn.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)