TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Veurne

Op de gemeentelijke begraafplaats in Veurne bevinden zich de graven van militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.:

Eerste Wereldoorlog
Militaire slachtoffers
DOBELLAERE André, soldaat 10de Linie, gesneuveld te Hansbeke op 22 oktober 1918.
BIESWAL Joseph, Onderluitenant 6de Linie, overleden aan opgelopen verwondingen in het hospitaal te Hoogstade op 15 oktober 1918.
MERTENS Louis, soldaat 4de Jagers te voet, overleden aan opgelopen verwondingen in het hospitaal te Vinkem op 19 november 1917.
Er is het graf van een onbekende Belgische soldaat van de Eerste Wereldoorlog. De grafsteen is een Heldenzerkje dat ontworpen is door Joe English voor gesneuvelde Vlaamse soldaten met de letters AVV-VVK (Alles Voor Vlaanderen – Vlaanderen Voor Kristus).
Burgerlijke slachtoffers
DESAEYER Isidoor, gedood door een vijandelijke obus te Oostduinkerke op 26 maart 1915
DEQUIDT Marie (1877) en haar kinderen BEDERT Elisa (1900), Maria (1902), Martha (1913), René (1914), Kamiel (1916). Deze familie kwam om het leven in de kelder waar zij schuilden voor de vijandelijke bombardementen.

Tweede Wereldoorlog
Militair slachtoffer
LARIDON Germain, soldaat 24ste Linie, gesneuveld te Halen op 12 mei 1940.
Hier op de gemeentelijke begraafplaats van Veurne is nog steeds het graf van Rachel Ryckewaert (OV-D-6-17).


Op 27 oktober 1917 werd de 20 jarige Rachel Ryckewaert vermoord door haar verloofde wachtmeester Emiel Ferfaille die als militair in Veurne was ingekwartierd .
Na een grondig onderzoek bekent hij op 3 november de moord . De krijgsraad van de derde divisie neemt geen verzachtende omstandigheden aan en veroordeelt Ferfaille tot de dood. Er werd bij koning Albert I nog een gratieverzoek ingediend maar de vorst gaat hier niet op in. De strafwet voorzag voor deze veroordeelde de dood door onthoofding. De terechtstelling vond plaats op de binnenkoer van de gevangenis van Veurne op 26 maart 1918. Dit was de laatste terechtstelling met de guillotine in België.
Hier op de gemeentelijke begraafplaats van Veurne is nog steeds het graf van Rachel Ryckewaert OV-D-6-17.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge, Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1, 2, 3), Luc Van Waeyenberge (4, 5)
  • Belevingscentrum WOI Vrij Vaderland